Verslavingen kunnen je leven helemaal beheersen. En dat is niet het enige, vaak hebben ze ook een grote invloed op de mensen in je omgeving, niet alleen op jou. Het is dus ontzettend belangrijk dat je van de verslaving af probeert te komen. Je hoeft dit zeker niet alleen te doen, veel mensen hebben baat bij een afkickkliniek als https://www.cacnverslavingszorg.nl/. Wil je er toch zelf mee aan de slag? Lees onderstaande tips dan goed door.

Erken het probleem

Stap één van het omgaan met je verslaving is erkennen dat je een probleem hebt. Als je dit artikel aan het lezen bent, is de kans groot dat je het probleem erkent. Heel goed! Je bent er waarschijnlijk ook goed van op de hoogte hoeveel schade dit probleem aan kan richten (of al doet), bijvoorbeeld bij familieleden of vrienden van je. Maar natuurlijk ook bij jezelf.

Zet op een rijtje waarom je wilt stoppen

Waarom wil (of moet) je eigenlijk stoppen? Daar zijn vast veel verschillende redenen voor te bedenken. Het is goed om deze redenen op te schrijven voor jezelf, zodat je steeds naar dit lijstje kunt kijken en erdoor gemotiveerd blijft.

Spreek een specifieke dag af

Spreek met jezelf af dat je op een bepaalde dag gaat stoppen. Vertel ook je omgeving dat je dit gaat doen, zodat er sprake is van sociale druk. De kans is dan groter dat je je ook daadwerkelijk aan de afspraak houdt.

Leg de lat niet te hoog

Ook in stappen werken kan erg goed zijn. Dit is voor veel mensen zelfs een perfecte manier om te stoppen. Zo wordt het geheel wat laagdrempeliger en bovendien kan het erg motiverend werken als je merkt dat je steeds een stap dichterbij je doel komt. Deel het grote geheel dus gerust op in kleinere stapjes.